• Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • V marci prebehlo na Základnej škole v Holíči okresné kolo matematickej súťaže PYTAGORIÁDA, ktorej sa zúčastnili naši študenti. Môžeme sa tešiť z ich úspechov:

            V kategórii P6 (príma)

            1. miesto Filip Chytil

            2. miesto Alex Matuškovič

            Úspešní riešitelia: Kolja Kabzáni, Noel Waradzin, Tomáš Danihel, Samuel Bruno Filín a Nikola Samsonová

            V kategórii P7 (sekunda)

            Úspešní riešitelia: Vladimír Halás. Viktória Čelústková, Svetlana Špírková

            V kategórii P8 (tercia)3. miesto Xuan Zhen Ye

            Úspešná riešiteľka: Katarína Tlachačová

            Študentom gratulujeme a prajeme veľa ďalších matematických úspechov!

          • Deň narcisov 2023

          • Deň narcisov je verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine, ktorá sa koná na Slovensku od roku 1997 vždy  začiatkom jari. Tento rok je týmto dňom 20. apríl. Zbierku vykonávajú dobrovoľníci, ktorých ľahko spoznáte podľa špeciálneho trička. Ako symbol bol zvolený žltý kvet narcisu, ktorý si prispievatelia môžu pripnúť na viditeľné miesto na oblečení. Cieľom Dňa narcisov je poukázať na problematiku boja proti rakovine a finančne prispieť na boj proti tejto zákernej chorobe. Z peňazí vyzbieraných počas Dňa narcisov sú financované projekty a programy, cez ktoré Liga proti rakovine pomáha konkrétnym pacientom, ale i nemocniciam a rovnako podporuje výskum rakoviny.

            I tento rok túto dôležitú akciu podporí aj naša škola. Tento štvrtok, 20. apríla, sa v priestoroch gymnázia budú pohybovať dvaja študenti s kasičkou, do ktorej môžete prispieť ľubovoľnou sumou a vyjadriť tak spolupatričnosť s chorými na rakovinu. Vopred ďakujeme za Vaše príspevky.

          • Okresné kolo - Hurbanov pamätník

          • Dňa 4. apríla 2023 sa uskutočnilo okresné kolo Hurbanovho pamätníka vo Františkánskom kláštore v Skalici, v ktorom aj naši recitátori dokázali svoje interpretačné kvality. Na 1. mieste v poézii sa umiestnila Karolína Bahýlová (2.B) a na 2. mieste v próze Martin Kočárik (KI).Srdečne blahoželáme a Karolíne držíme palce v krajskom kole!

          • Ekonomická olympiáda - krajské kolo

          • Krajské kolo Ekonomickej olympiády 30.1. sa v Trnave na Univerzite Cyrila a Metoda konalo krajské kolo Ekonomickej olympiády. Našu školu reprezentovali štyria študenti – M. Hricová, T. Fitala, M. Švrček a T. Pollák. Po dlhých dvoch mesiacoch vyhodnocovania krajských kôl sme sa dočkali výsledkov, ktoré nás potešili – Tomáš Fitala z III.A obsadil výborné tretie miesto a postúpil do celoslovenského finále, ktoré sa bude konať 4.5. v Bratislave. Želáme mu veľa šťastia a zároveň všetkým našim študentom ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

          • Prednáška Počítačová kriminalita a kyberšikana

          • Počas prvých dvoch vyučovacích hodín triedy príma až kvarta mali prednášku na tému Počítačová kriminalita a kyberšikana. Problematiku ozrejmil žiakom náčelník Mestskej polície Skalica, p. F. Mach, za čo mu v mene žiakov a vyučujúcich ďakujeme.

          • Krajské kolo SOČ

          • V piatok 31. 3. 2023 zorganizovala naša škola Krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti, na ktorej nás úspešne reprezentovali aj naši 9 študenti. Úlohou súťažiacich bolo vypracovať samostatnú prácu a obhájiť ju pred komisiou. Snaha našich študentov sa odrazila aj v dosiahnutých výsledkoch a získali sme tak 5 ocenení pre našu školu v nasledovných kategóriách:

            01 Problematika voľného času

             2. miesto Dominik Ptáček z III.A (konzultant. Mgr. Iva Hnátová)

             

            03 Chémia a potravinárstvo

            3.miesto Tatiana Chaloupková z oktávy (konzultant Mgr. Iva Hnátová)

             

            05 Životné prostredie, geografia, geológia

            2. miesto Martin Kočárik z kvinty (konzultant Mgr. Lucia Macháčková)

             

            13 História, filozofia, právne vedy

            2. miesto Tobias Valúch z oktávy (konzultant Mgr. Eva Lašáková)

             

            16 Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba

            1. miesto Aneta Vávrová z III.A  (konzultant Mgr. Eva Lašáková)

            Všetkým študentom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a oceneným blahoželáme. Práce na 1. a 2. mieste postupujú do celoštátneho kola do Modry, ktoré bude 26. - 28.apríla 2023.

          • Erasmus+

          • Dňa 30.3.2023 sa v podkroví našej školy stretli študenti prvých ročníkov a účastníci tohtoročných výmenných pobytov organizovaných v rámci Erazmu+ vedení Mgr. R. Bartalom. Porozprávali o tom, čo je účelom programu, kto sa ho účastní, ako prebieha, čo im priniesol a prečo určite netreba váhať, ak príde takáto možnosť. Veríme, že vďaka pútavému rozprávaniu i zaujímavej prezentácii sa Erasmus+ bude rovnakej obľube tešiť i naďalej a absolvujú ho ďalšie skupiny študentov.

             

          • Ekoolympiáda

          • Minulý štvrtok a piatok sa piati naši študenti zúčastnili online Ekoolympiády, ktorej organizátorom je už druhý rok o.z. Planet Lover.

            Nesmierne závažná téma životného prostredia je stále okrajovou vrámci slovenských učebných osnov, preto je dôležité skúšať zaujať študentov rôznymi spôsobmi. Ich vedomostná hra upozorňuje a hravou formou vzdeláva témy týkajúce sa klimatickej zmeny a ochrany životného prostredia. Ambasádormi tohto vzdelávacieho projektu sú Zuzana Rehák Štefečeková, Danka Barteková či Pavol Hurajt.

            Aby sa študenti čo najlepšie pripravili, bol od 1. marca sprístupnený Ekotrenažér, v ktorom mohli svoje vedomosti rozširovať. V ostrých kolách museli potom čo najrýchlejšie odpovedať na 50 otázok. Naši študenti sa svojou účasťou pridali k viac ako 9 000 slovenských žiakov a študentov. Všetci naši získali viac ako 30 bodov, čo je veľmi pekný výsledok.

            Prví traja na našej škole sú:
            1. miesto: Matiáš Šimonovič, kvinta (50/50)
            2. miesto: Dominika Kalamenová, II. A (48/50)
            3. miesto: Laura Horniaková, IV. B (45/50)

            Gratulujeme a ďakujeme za účasť a vzornú reprezentáciu školy!

          • Planet Lover na našej škole

          • V čase písania maturít z anglického jazyka, 15. marca 2023, sa naši študenti prvého a druhého ročníka zúčastnili ekoworkshopu EKO45´, ktorý sa uskutočnil v rámci environmentálnej výchovy. Išlo o interaktívne prednášky, ktoré finančne zabezpečuje Environmentálny fond v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom a občianskym združením Planet Lover. Čo žiakom táto aktivita dala, vám povedia sami.

            „Prednáška bola veľmi náučná a obohacujúca. Dozvedeli sme sa rozdiel medzi priamou a virtuálnou vodnou stopou, ako internet dokáže znečisťovať životné prostredie ale i to, že olympiáda v Paríži v roku 2024 by mala byť prvou bez uhlíkovej stopy. Keďže prezentácia bola spravená interaktívnou formou, mohli sme sa zapájať pomocou telefónov a odpovedať na otázky, ktoré sa následne zobrazovali v grafoch. Bolo to pre nás niečo nové a v budúcnosti by sme privítali ďalšie podobné interaktívne prezentácie. Ďakujeme p. Madrovej z Planet Lover za to, že nám poskytla nové informácie.“ (Adela H., I.A)

            „Vďaka Planet Lover som sa dozvedel veľa faktov z oblasti ekológie. Dozvedel som sa, akú uhlíkovú alebo vodnú stopu zanechajú po sebe rôzne veci, ktoré bežne využívame v živote, ako napríklad mobil, rifle alebo taká čokoláda. Celá prednáška bola robená formou interaktívnych kvízov a nie formou monotónneho výkladu. Bola to zábava!“ (Tomáš G., I.B)

            „Prednáška sa žiakom páčila. Bolo vidieť, že prednášajúca sa v danej téme vyzná. Prednáška bola veľmi zaujímavá. Najviac sa žiakom páčilo prepojenie prezentácie a hlasovania s mobilmi. Odniesli sme si zaujímavé fakty a zároveň sme sa oboznámili s problémami týkajúcimi sa nás a životného prostredia, ako napríklad nedostatok pitnej vody. S týmto je spojený aj zaujímavý ale smutný fakt, že každý deviaty človek nemá prístup k pitnej vode. Ďalším problémom bol únik CO2, s ktorým sa spájajú napríklad nabíjačky nechané v zásuvke. Tento problém si žiaci najviac zapamätali, pretože sa týka najmä ich. Žiaci by naďalej chceli takúto formu vzdelávania a rozširovania ich znalostí o životnom prostredí.“ (Natália R. a Dominik D., II.B)

            „Mali sme ekoprednášku, ktorá sa mi veľmi páčila. Myslím si, že sme sa dozvedeli veľa informácii. Taktiež sa mi páčila forma kvízu s otázkami, pretože všetci zároveň museli dávať aj pozor. Dúfam, že v budúcnosti bude viac takýchto prednášok, ako chrániť životné prostredie.“ (Patrik D., II.A)

            „Počas dnešnej prednášky som sa určite nenudil. Dozvedel som sa rôzne pikošky, ako napríklad fakt, že známy hokejista Zdeno Chára je vegán kvôli prírode. Taktiež som sa dozvedel, ako treba konať, aby sa naša planéta nezbláznila.“ (Pavol P., KI)

            „Prednáška ma bavila. Vďaka dobrému prednesu a interaktívnym odpovediam na otázky plynulo „odsýpala“, takže som sa nenudil. Dozvedel som sa zaujímavé fakty o prírode a jej ochrane, napríklad, že na výrobu čokolády je treba viac vody než na výrobu riflí.“ (Tomáš S., SX)

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • Dňa 17. marca 2023 sa v Trnave konalo krajské kolo biologickej olympiády kategórie C. Naša žiačka kvarty Aneta Strhanová získala 1. miesto, čím jej srdečne gratulujeme k významnému úspechu a ďakujeme za reprezentovanie nášho Gymnázia.

          • Výstava Cosmos Discovery

          • V utorok 7. 3. 2023 sa žiaci I. A a I. B zúčastnili výstavy Cosmos Discovery.
            Takto sa o nej vyjadrili:
            Návšteva výstavy COSMOS v Bratislave dopadla pre žiakov 1.A a 1.B úspešne.
            Žiaci mali možnosť vidieť stovky originálnych exponentov, ktoré boli vo vesmíre.
            Výstava bola obšírna a vhodná pre všetky vekové kategórie. Virtuálna realita bola taktiež
            obľúbená medzi žiakmi. Za mňa to bol zaujímavý zážitok a určite by som si to zopakovala.
            Tereza Z.

            Hlásenie z Apolla 69:
            Pristáli sme tam živí a zdraví…. Bratislavské počasie bolo nepriaznivé… inak bolo dobre…
            dúfame, že nám táto misia priniesla niečo užitočné.

            Filip H.

            Pozrite si aj pár pekných fotiek, ktoré urobili Juraj S. a Alexandra K.

          • Divadelné predstavenie na Novej scéne

          • V štvrtok 9. marca navštívili triedy tercia, kvarta, sexta a žiačky ll.A muzikál Cyrano z predmestia v divadle Nová scéna v Bratislave. Muzikál bol plný rockovej hudby Pavla Hammela a textov piesní Kamila Peteraja a Jána Štrassera. Dojemný príbeh nadaného textára Cyrana so zjazvenou tvárou, talentovaj speváčky Roxany, jej priateľa Jána a ich kapely v ceste za slávou. Prežili sme s nimi ich lásky, vzostupy i pád. Hoci začali len v malej pivnici pod barom, vypracovali sa na veľké javiská. V tieni celej kapely bol textár Cyrano, do kterého textov bola Roxana zaľúbená. Cyranova láska k Roxane bola však neopätovaná, preto svoje texty prenechal Jánovi. Cyrano prial láske medzi Jánom a Roxanou, a tak neodhalil Roxane, že texty písal v skutočnosti on. Žiaci si odniesli že nezáleží na vzhľade, ale na kráse duše.

            Anabela Turkovičová, Katarína Nováková, SX

          • Náš študent u pani prezidentky

          • V uplynulých dňoch navštívil našu krajinu kráľovský pár z Holandska. Prišli na pozvanie pani prezidentky Čaputovej a musíme uznať, že mali náročný a veľmi zaujímavý program. Súčasťou tohto programu bol aj náš žiak – oktávan Tobias Valúch. Zastupoval svojich rovesníkov nielen z našej školy ale aj z celého Slovenska v diskusii, o ktorej sama prezidentka na svojom oficiálnom profile píše: „...Diskusiu o rovnoprávnosti však treba viesť s mužmi. S nimi vieme ľahšie prekonať predsudky o tom, na čo ženy “nemajú”, o deľbe starostlivosti o deti a domácnosť, alebo o tom, ako dosiahnuť vyššiu účasť žien na vedúcich pozíciách. Dôkazom bola aj dnešná diskusia s mladými ľuďmi z celého Slovenska, ktorú sme si s holandským kráľovským párom s veľkým záujmom vypočuli. Odchádzam z nej s optimizmom, pretože ukazuje, že Slovensko sa mení. Nastupujúca generácia považuje rodovú rovnosť za hodnotu a vlastne aj samozrejmosť.“

            Zdroj foto: fb Zuzana Čaputová

          • Lyžiarsky kurz v Oščadnici - Veľká Rača

          • V termíne 27.2.- 3.3.2023 sme sa triedy I. A a I.B zúčastnili lyžiarskeho kurzu v Oščadnici - Veľkej Rači pod vedením profesorov Ferika, Žilínka a Macháčkovej. Kurz sa nám nesmierne páčil a najradšej by sme sa znovu vrátili zalyžovať si. Boli sme rozdelení to troch výkonnostných skupín. Prvá skupina bola talentovaná. Vždy, keď sme ich pozorovali z lanovky, pomysleli sme si, že by sme tak chceli lyžovať. Druhá skupina bola pokročilá a šikovnosť na lyžiach im tiež nechýbala. Tretia skupina boli začiatočníci, ale podľa slov prof. Ferika urobili veľké pokroky a lyžovať sa naučili. Taktiež sme si užili aj voľno na izbách a večerné aktivity. Všetci žiaci by sme veľmi radi chceli poďakovať profesorom za úžasné zážitky, za trpezlivosť, ktorú voči nám mali a za to, že sme sa aj naučili niečo nové. Ďakujeme Vám a dúfame, že ste si to užili presne tak ako aj my. Veľké ďakujem patrí aj Rodičovskému združeniu pri Gymnáziu Skalica, ktoré nemalou mierou finančne prispelo na celý kurz.

            Sofia Janovičová - I.A

          • Obvodné kolo Hurbanovho pamätníka

          • Dňa 3. marca 2023 sa uskutočnilo Obvodné kolo Hurbanovho
            pamätníka vo Františkánskom kláštore v Skalici. Súťaže sa zúčastnili
            žiačky prímy Agáta Butašová, Júlia Tallová a žiačky tercie Viktória
            Bučková, Zuzana Micháliková. Dievčatá výbornými umeleckými
            prednesmi preukázali svoje recitačné schopnosti a získali nasledovné
            umiestnenia:
            v 2. kategórii – poézia: 2. miesto Agáta Butašová
            v 3. kategórii – poézia: 2. miesto Viktória Bučková
            Srdečne blahoželáme!

          • Školské kolo Hurbanovho pamätníka

          • Dňa 16. 2. sa konalo školské kolo Hurbanovho pamätníka. Zúčastnila sa ho dvadsiatka šikových recitátorov a odborná porota po zhodnotení veľmi pekných a vyrovnaných výkonoch nominovala do vyšších kôl týchto žiakov:

            2. kategória - príma: Agáta Butašová (poézia) a Júlia Tallová (próza).

            3. kategória - sekunda až kvarta: Zuzka Micháliková (próza) a Viki Bučková (poézia) - obe dievčatá sú terciánky.

            4. kategória - kvinta/1.roč.-oktáva/4. roč.: Martin Kočárik (próza) z kvinty a Karolína Bahýlová (poézia) z 2.B

            Celkové umiestnenie je nasledovné:

            II. kategória:

            Próza:   1. J. Tallová

                           2. N. Surová

                           3. S. B. Filín

             

            Poézia: 1. A. Butašová

                           2. K. Chválová

                           3. T. Danihel

            - všetci súťažiaci sú z prímy

             

            III. kategória:

            Próza:   1. Z. Micháliková – tercia

                          2. A.Drinka – kvarta

            3.V. Čelústková – sekunda

             

            Poézia: 1. V. Bučková – tercia

                           2. T. Reháková – sekunda

                           3.---

            IV. kategória:

            Próza:   1. M. Kočárik – kvinta

                           2. S. Ovečková – 3.A

                           3. A. Klenová – 1.A

             

            Poézia: 1. K. Bahýlová – 2.B

                           2. A. Vrbňáková -1.A

                           3. B. Prokešová – 3.A

            Všetkým skvelým recitátorom ďakujeme za účasť a esteticky strávené doobedie v spoločnosti literatúry a postupujúcim držíme päste vo vyšších kolách.

        • Krajské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry
          • Krajské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 10. februára 2023 sa uskutočnilo krajské kolo Olympiády zo slovenského jazyka
            a literatúry na Gymnáziu Angely Merici v Trnave. Súťaže sa zúčastnili študentky Natália
            Rašmanová z II. B a Barbora Prokešová z III. A triedy. Natália v kategórii B obsadila 9. miesto
            a Barbora v kategórii A 5. miesto a bola úspešnou riešiteľkou. Srdečne blahoželáme!

        • Okresné kolo dejepisnej olympiády
          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

          • V stredu 8.februára 2023 sa našom gymnáziu F.V. Sasinka konalo Okresné kolo dejepisnej olympiády. Do súťaže, ktorá sa konečne konala prezenčne po troch pandemických rokoch, sa zapojilo 34 žiakov zo 43 prihlásených. Súťažilo sa v štyroch kategóriách.

            Náš žiak kvarty Michael Kollár zvíťazil vo svojej kategórii a bude nás reprezentovať na krajskom kole, rovnako aj žiačka sekundy Viktória Čelústková sa umiestnila na druhom postupovom mieste. Víťazom a postupujúcim blahoželáme a želáme veľa úspechov.