• Dnešný nákup = zajtrajší odpad (Rovesnícke vzdelávanie na skalickom gymnáziu)

          • Viete, akú životnú púť prejdú naše mobily či iná elektronika, kým si ich kúpime? A viete, kde končia, keď ich nevytriedime správne? Naši študenti už áno.

            V čase, keď maturanti v polovici marca písali maturitný test zo slovenského jazyka, naše druháčky Tamara Mrvová a Sára Ovečková vzdelávali svojich rovesníkov. Pomocou prezentácie, aktivity i kvízu priblížili študentom problematiku elektroodpadu. Študentky spolužiakom objasnili, že život elektroniky začína už ťažbou nerastných surovín, ktoré sú neobnoviteľné. Preto je dôležité vytriediť elektrozariadenia správne. Len tak môžu byť ekologicky recyklované, a tak získané vzácne kovy vrátené späť do obehu. Odovzdanie na správnu recykláciu tiež minimalizuje hromadenie odpadu na skládkach.

            Masívna produkcia elektrospotrebičov, znížená cena predaja, pocit prestíže a náš súčasný spôsob života neustále zvyšujú dopyt po novom tovare, na čo dopláca naše spoločné a jedinečné životné prostredie.

            Kým sú jednotlivé časti našich zariadení skompletizované, precestujú tisícky kilometrov. Spoločnosti, ktoré z predaja elektrozariadení majú najväčšie zisky, častokrát nedoceňujú ľudskú pracovnú silu a zatvárajú oči nad problémami, ktoré sa týkajú nedôstojných pracovných podmienok nielen pri výrobe, ale i pri ťažbe. Ťažba nerastných surovín potrebných na výrobu elektroniky sa uskutočňuje v náročných, často život ohrozujúcich podmienkach a za veľmi nízke mzdy. Keď si uvedomíme fakt, že naša elektronika neexistuje len vtedy, keď ju bezprostredne používame, zistíme, že téma je oveľa komplexnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá. Zamýšľaním sa zistíme aj to, čo by sme radšej vedieť nechceli. Je to však realita a treba o nej hovoriť.

            Čo v prezentácii dievčat zarezonovalo, bola myšlienka maximalizácie využitia produktu. Údajne až 90% našich mobilov je v čase likvidácie ešte funkčných a väčšina spotrebiteľov mobily používa v priemere 21 mesiacov, čo je menej ako záručná doba. Mobil planéte škodí alebo pomáha. Rozhodujem ja, majiteľ.

            Rovesnícke vzdelávanie je rečou účastníkov „zaujímavá forma výučby, pozitívne obohatenie nášho vzdelávania v škole“.  Z pohľadu prezentujúcich dievčat je to aj „vychádzanie z komfortnej zóny“, ktoré im umožnilo rozvíjať si mäkké zručnosti ako komunikatívnosť, kreativitu či vystupovanie na verejnosti. Jednoznačne hodnotia túto skúsenosť pozitívne a tvrdia, že „námaha stála za to“.

            V polovici decembra sme v rámci projektu uskutočnili vzdelávanie v ďalších ôsmich triedach online formou. Okrem druháčok vtedy vzdelávali aj Adriana Grebáčová a Tomáš Hyža z kvarty. Prezenčné rovesnícke vzdelávanie bolo však pre študentov vyhovujúcejšie, pretože bolo nimi vnímané ako viac „kontaktné a bolo cítiť ľudí“.

            Vzdelávanie rovesníkov sme uskutočnili ako súčasť projektu Elektroodpad Dopad 5, ktorý už piaty rok realizuje mimovládna nezisková organizácia Živica v spolupráci so SEWA a.s. Cieľom je začleniť tému elektroodpadu do výučby a posilniť myšlienku zodpovednej spotreby.  V rámci projektu na škole organizujeme aj zber použitých a nepotrebných bateriek, mobilov a elektrozariadení. Prvý odvoz vyzbieraného elektroodpadu (približne 350kg) nám v marci zabezpečila spoločnosť SEWA a.s., ktorá sa postará o jeho ekologickú likvidáciu.

            Viac o našich aktivitách v rámci projektu sa dozviete na našej školskej webstránke v časti Elektroodpad Dopad 5.

            Krátky kvíz. Uhádli by ste?

            a) Koľko % vzácnych kovov obsahuje smartfón?

            b) Koľko gramov zlata sa dá získať z 1t vytriedených smartfónov?

            c) Koľko gramov zlata sa dá získať z 1t rudy?

             

            Odpovede: a) 45%, b) 350g, c) 5g

            M. Kojšová

          • Deň učiteľov

          • Učiteľ je spása naša,

            vždy pri nás aj ťarchu znáša.

            Učiteľ ťa pochváli,

            pri neúspechu sa mrzuto zatvári.

            Učiteľ je niekto,

            kto nás má vždy viesť,

            skláňať sa nad lavicou,

            aj ťaháky zniesť.

            Učiteľ nás vždy chápe,

            pomôže vždy a rád,

            radí žiakom múdre veci

            ako kamarát.

            Dnes skláňame poctu učiteľom,

            lebo naše vzdelanie je ich cieľom!

          • Obvodné kolo Hurbanovho pamätníka

          • V stredu 9. marca sa uskutočnilo obvodné kolo Hurbanovho pamätníka, v ktorom našu školu zastupovali štyria žiaci, a to Tea Reháková a Aneta Stančiaková z prímy a Sára Chocholáčková a Martin Kočárik z kvarty. Všetci štyria si napokon odniesli diplomy, pričom víťazi vo svojich kategóriách - Sára a Martin navyše postupujú do aprílového okresného kola.

          • Deň otvorených dverí

          • Chceš vedieť, prečo sa oplatí študovať na našej škole? Prečo je dôležité byť súčasťou rodiny #gfvsskalica?

            Študenti našej školy v spolupráci s TV Gym si pre Vás pripravili virtuálne DOD video, v ktorom nájdete odpovede na Vaše otázky.