• Výsledky školských kôl Dejepisnej olympiády a Olympiády ľudských práv

          • V priebehu decembra sa na našom Gymnáziu F. V. Sasinka uskutočnili školské kolá dejepisnej olympiády v kategóriách C, D, E, F a školské kolo Olympiády ľudských práv.

            Výsledky našich súťaží sú nasledovné:

            Školské kolo Dejepisnej olympiády

            Kategória C

            1. Michael Kollár

            2. Michal Marchfeld

            3. Timea Patáková

            Kategória D

            1. Benjamín Pardubský

            2. Michal Šajánek

            Kategória E

            1. Ján Mrva

            2. Viktória Čelústková

            3. Jozef Hyža

            Kategória F

            1. Klementína Chválová

            2. Filip Hasička

            3. Nikola Samsonová

            Školské kolo Olympiády ľudských práv

            1. Tomáš Pollák , IV.B a Tobias Valúch, oktáva

            3. Monika Hrycová, IV. B

            Na krajskom kole OĽP v Piešťanoch nás bude reprezentovať Tobias Valúch.

            Všetkým víťazom blahoželáme a postupujúcim do vyšších súťaží želáme veľa úspechov.

          • Predvianočná Viedeň

          • Čaru predvianočnej Viedne neodolala ani druhá výprava z nášho gymnázia, a tak sa v mrazivý pondelok 19. 12. vybrali oktaváni a terciáni doplnení o prvákov a kvintánov potešiť svoje zmysly krásami a vôňami metropoly susedného Rakúska. Najskôr navštívili čokoládovňu Hauswirth, pozreli si film o histórii rodinnej firmy, nazreli do výroby naobľúbenejšej sladkosti na svete a odišli obťažkaní sladkými darčekmi pre svojich blízkych z podnikovej predajne. Potom sa presunuli do centra mesta, pozreli si spolu so sprievodkyňou najznámejšie pamiatky a podvečer sa presunuli na vianočné trhy pri radnici. Výlet sa napriek naozaj mrazivému počasiu veľmi vydaril a gymnazisti dorazili večer domov síce vymrznutí, no najmä plní emócií a spoločných zážitkov.

        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • V dňoch 9. a 16. decembra 2022 sa na našej škole uskutočnila Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry v kategóriách A a B. Súťaže sa zúčastnilo 51 študentov. Súťažiaci písali test, transformovali text v písomnom prejave a v ústnej časti preukázali svoje rečnícke schopnosti. V silnej konkurencii napokon obsadili víťazné miesta:

            kategória A: 1. Barbora Prokešová  III.A

                                   2. Sára Ovečková  III.A

                                   3. Gréta Huťťová   SP

            kategória B: 1. Natália Rašmanová  II.B

                                   2. Adela Vrbňáková   I.A

                                   3. Barbora Langová   II.B

            Víťazkám blahoželáme a želáme úspešnú reprezentáciu našej školy v krajskom kole olympiády!

          • AIESEC

          • V piatok 16. 12. 2022 sme mali na našej škole zaujímavú návštevu. V spolupráci s AIESEC (najväčšia medzinárodná študentmi riadená nepolitická nezisková organizácia, ktorá združuje študentov a čerstvých absolventov vysokých škôl v 110 štátoch sveta) sme usporiadali sériu zaujímavých diskusií s 2 ešte zaujímavejšími ľuďmi – Thaliou (VŠ študentkou psychológie) z Belgicka a Jayantom (národným projektovým manažérom) z Indie.

            Thalia predstavila seba a svoju krajinu, mnohí študenti v Belgicku nikdy neboli, boli prekvapení mnohými informáciami a určite radi túto krajinu v budúcnosti navštívia. V druhej časti stretnutia sa venovala téme stratégií učenia sa a časovému manažmentu. Okrem iného ich zoznámila s japonskou technikou „pomodoro“, povedala im o aplikáciách, ktoré môžu pomôcť pri prokrastinácii (to je slovo, ktoré pomenúva to známe Čo môžeš urobiť zajtra, urob pozajtra, hlavne nie dnes...) a udržaní pozornosti. Spolu sa pokúsili urobiť rozvrhnutie prípravy na test v utorok, ale aj na dva testy v jeden deň apod.

            Jayant sa zameral na individuálny osobný rozvoj a tak veľmi potrebnú tému well-beingu. Bolo zaujímavé počuť veci, o ktorých možno vieme, ale boli podané trochu inak, človekom z inej kultúry a stále veľmi empaticky a vnímavo. Pripomenul žiakom, že perfekcionizmus zabíja v ľuďoch kreativitu a aj samotné učenie. Zdôraznil, ako je potrebné vedieť správne pomenovať svoje pocity a riadiť sa nimi, aké dôležité pre človeka je mať aspoň 1-2 blízke osoby a nezostávať sám, ako užitočné je robiť malé kroky, a neprestávať kráčať. Takisto s nimi rozoberal, že je dobré začať menšími úlohami, ktoré ľahko a rýchlo zvládneme a namotivovať sa tak na tie zložitejšie. Povzbudil žiakov, aby sa venovali svojim koníčkom, knihám a literatúre ako takej, športu, hre na hudobné nástroje, rozvíjali sa v šachu, mali radi zvieratá apod. Pretože je to pomáha fyzickej ale aj psychickej pohode.

            Týchto stretnutí sa zúčastnili žiaci I. A, I. B a kvinty. Niektorí využili možnosť zapojiť sa viac, iní menej, každý ako to cítil. Zo spätnej väzby od Thalie a Jaya vieme, že sa im s mnohými žiakmi mimoriadne dobre spolupracovalo, boli nadšení z tém, ktoré sme, ako jediná škola, pre našich žiakov vybrali a ocenili aj ich jazykové zručnosti. Thalia zajtra odlieta domov do Belgicka, bola veľmi rada, že stihla navštíviť našu školu a mesto. A Jay? Jay ešte vbehol aj počas chémie do I. B a nechal na seba deckám kontakt, lebo mal pocit, že s nimi chce zostať v kontakte. A to naozaj zahreje pri srdci.

            Ďakujeme za spoluprácu aj rodičovskému združeniu, ktoré sa veľkou mierou podieľalo na zafinancovaní nákladov spojených s touto udalosťou.

          • Školské kolo Pytagoriády

          • Vo štvrtok 8.12.2021 sa uskutočnilo školské kolo Pytagoriády. Súťaž sa konala v online režime.

            Súťažiaci, ktorý z 15 zadaných úloh vyrieši správne aspoň 10, sa stáva úspešným riešiteľom, a zároveň získava dodatočné body za čas. Úspešní riešitelia ďalej postupujú do okresného kola.

            V kategórii P6 sa zúčastnili všetci žiaci prímy, pričom až 11 z nich boli úspešnými riešiteľmi.

            V kategórii P7 sa zapojilo 8 žiakov, z ktorých boli 4 úspešní.

            V kategórii P8 súťažili 4 žiačky a 3 boli úspešné.

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a želáme úspešnú reprezentáciu školy v okresnom kole.

          • Majstrovstvá šachu

          • Dňa 28. 11. 2022 sa v Skalici konali Majstrovstvá okresu v šachu pre stredné školy. Našu školu reprezentovali žiačky z I.A: Kristína Dubanová, ktorá sa umiestnila na 1.mieste a Adela Hránková, ktorá skončila na 2. mieste. Srdečne blahoželáme!

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Predvianočné obdobie je už po niekoľko rokov spojený na našej škole s akciou Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Študenti sa aj tento rok rozhodli zlepšiť toto obdobie pre zopár dôchodcov, ktorí dostanú tieto pekné balíčky.

        • Finnkvíz
          • Finnkvíz

          • Dňa 23. novembra 2022 sa študenti kvinty, sexty a II.A zapojili do testovania finančnej gramotnosti a absolvovali Finnkvíz. Testovanie prebehlo v tento deň na celom Slovensku. V Trnavskom kraji sa zapojilo do súťaže viac ako 500 študentov a z našej školy 59. Najlepší výsledok z našich študentov dosiahol Matiáš Šimonovič z kvinty, v rámci kraja bol ôsmy. Druhý najvyšší počet bodov mal Richard Renováček z II.A, ktorý bol deviaty na kraji. Tretí najlepší školský výsledok mal Ondrej Janota z II.A, v rámci kraja bol trinásty. Môžeme povedať, že naši študenti obstáli nadpriemerne, pretože až 53 ich získalo potrebný počet bodov a stali sa úspešnými riešiteľmi. Blahoželáme tým, ktorí sa umiestnili na popredných miestach a veríme, že vedomosti, ktoré majú budú rozvíjať a využijú ich v produktívnom živote.