• SÚŤAŽ ZENIT V PROGRAMOVANÍ A, B - ŠKOLSKÉ KOLO 2023/2024

          • Slovná skratka “ZENIT“ v sebe zahŕňa zručnosť, elán, nápaditosť, iniciatívu, tvorivosť. Ministerstvo školstva Slovenskej republiky v spolupráci so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania vyhlásilo 40. ročník súťaže “Zenit v programovaní“.

            Školské kolo súťaže ZENIT V PROGRAMOVANÍ sa uskutočnilo 17. októbra 2023, zúčastnilo sa ho 9 študentov (S. Suchovský, P. Lisál, R. Psota, F. Janota, J. Repáň, L. Svoboda, N. Václavíková, a L. Blahová). Študenti riešili náročné programátorské úlohy v programovacom jazyku Python.

            Výsledky školského kola:

            PROGRAMOVANIE kategória A:

            1. miesto        Stanislav Suchovský - Septima

            2. miesto        Patrik Lisál - IV.B

            3. miesto        Radovan Psota - IV.B

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a blahoželáme. Do krajského kola postupuje súťažiaci Stanislav Suchovský, ktorý sa umiestnil na prvom mieste. Želáme mu mnoho úspechov.

            Termín krajského kola: 23.11.2023

            Mgr. Andrej Psota

             

          • Sexta a študenti z Moravského Krumlova

          • V dňoch 23. - 24. októbra sa uskutočnil prvý projekt so študentmi Gymnázia Moravský Krumlov. Študenti z Moravy mali počas dvojdňového pobytu pripravený pestrý program, spolu so sextánmi navštívili najvýznamejšie pamiatky Skalice. Predstavili sme im pohľad na Skalicu z veže farského kostola, rotundu či katakomby v jezuitskom kostole, no to nebol primárny zámer tohto projektu. Hlavným bodom projektu bolo spoznananie života a diela Williama Shakespeara. Študenti mali možnosť spoznať niektoré diela aj hlbšie a to nácvikom krátkych divadelných hier. Na krátku chvíľu sa na našom gymnáziu objavil Hamlet, či Rómeo a Júlia a predstavili nám ich životný príbeh. Veríme, že obe strany si to naplno užili a na ďalšiu spoluprácu sa veľmi tešíme

          • Sexta v Maďarsku

          • Dňa 19. októbra žiaci sexty prezentovali projekt Erasmus+, ktorého sa zúčastnili v septembri po dobu 10 dní na pobyte v Maďarsku. Žiaci nám projekt predstavili, podelili sa s nami o ich skúsenosti a zážitky. Taktiež nám projekt priblížili ukážkou tancov a hier, ktoré si na pobyte obľúbili a predviedli ich iným triedam. Pozitívne slová sa len tak sypali a dúfame, že podobné projekty nás čakajú čoskoro.

        • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry
          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 17. októbra 2023 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády
            zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C. Olympiády sa
            zúčastnili žiaci tercie a kvarty. Siedmi kvartáni boli úspešnými
            riešiteľmi, napokon víťazné miesta obsadili:
            1. Zuzana Micháliková (KV)
            2. Viktória Bučková (KV)
            3. Katarína Tlachačová (KV)
            Zuzke držíme palce v okresnom kole, ktoré sa uskutoční
            v novembri.

          • Prednáška o amerických reáliách

          • Dňa 19. októbra nás navštívil hovorca Amerického veľvyslanectva v Bratislave pán Ben Baughman, ktorý si pre našich tretiakov pripravil prezentáciu o folklóre v USA. Po prezentácii sa študenti pýtali na zaujímavosti zo života v USA, za čo prví traja dostali vecné ceny.

          • Exkurzia do Hlbokého a Sobotišťa

          • Dňa 12. októbra 2023 sa žiaci prímy a sekundy zúčastnili exkurzie do Hlbokého a Sobotišťa. V Hlbokom, pri príležitosti 180. výročia uzákonenia spisovnej slovenčiny, navštívili Pamätnú izbu J. M. Hurbana, miestny kostol a cintorín.

            V Sobotišti si prezreli hvezdáreň, vypočuli pútavý výklad o vesmíre a mali možnosť pozorovať ďalekohľadom Slnko.

            Žiaci si z exkurzie priniesli veľa nových informácií a zážitkov.

        • Štartujeme prípravy na vianočnú burzu!
          • Štartujeme prípravy na vianočnú burzu!

          • Milí naši gymnazisti, radi by sme nadviazali na staronovú akciu, ktorú sme obnovili minulý rok a tou je vianočná burza pre útulok. Opäť plánujeme predaj rôznych študentských handmade výrobkov a drobností, pričom výťažok z ich predaja poputuje na spríjemnenie života a pomoc opusteným zvieratkám v skalickom útulku. Spojíme tým príjemné s užitočným – vy budete mať príležitosť kúpiť milé a originálne darčeky pre vašich blízkych a zároveň tým všetci spolu urobíme dobrý skutok, ktorý pomôže tým, ktorí si sami pomôcť nedokážu a sú odkázaní na dobro nás, ľudí.

            Budeme vďační, ak vami vyrobené vecičky (drobné trvanlivé pečivo, ozdôbky, drobné šperky, dekorácie a čokoľvek, čo vás baví a čím isto urobíte radosť iným) do vianočnej burzy prinesiete kedykoľvek od 17. októbra až do začiatku decembra p. prof. Švecovej alebo Kolštromovej. Tie vám zároveň rady odpovedia na akékoľvek otázky. Presný termín burzy sa dozviete včas, budeme vás priebežne informovať. Predaj vecičiek bude ako minulý rok podľa harmonogramu v priebehu vyučovania a vítaní ste samozrejme úplne všetci.

            Tešíme sa, že ďalším spoločným dobrým skutkom opäť pomôžeme tam, kde treba. Nezabudnime, že nič nie je viac ako pomoc a láskavosť prejavené nielen medzi ľuďmi, ale i nevinným štvornohým priateľom, ktorí v živote nemali šťastie a mnohí z nich ľudské teplo a lásku nikdy nezažili. O to viac si ju vážia, a tak vopred ďakujeme za nich. Doprajme spolu opusteným zvieratkám veľký vianočný zázrak, lebo o nich (nielen) Vianoce sú!

          • Zbierka pre skalický útulok

          • Dňa 4. 10. 2023 sa pri príležitosti Svetového dňa zvierat uskutočnila zbierka na pomoc opusteným zvieratkám v skalickom útulku. Sme veľmi radi, že našim gymnazistom nie je ich osud ľahostajný a na spríjemnenie života sme im spoločne prispeli krásnou sumou 350 eur.

            Ďakujeme všetkým za každý jeden príspevok a zároveň Vám už teraz pripomíname tradičnú vianočnú burzu, ktorú plánujeme zorganizovať opäť v decembri a ktorej výťažok bude rovnako venovaný skalickým útulkáčom.

            Ešte raz zo srdca ďakujeme!

            PS: nezabúdajme, že zvieratká v útulku našu pomoc potrebujú celoročne, či už v podobe víkendového venčenia, darovania nepotrebného textilu či krmiva priamo útulku. Informácie môžete nájsť, prípadne priamo kontaktovať fb účet OZ Útulok Skalica.

          • Voľnočasová kolekcia oblečenia

          • Vážení vážení učitelia, milí študenti!

            Aj tento rok pre Vás máme super prekvapenie!

            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť minulý rok sami študenti.

            Od dnes je možné si ju zaobstarať v e-shope:https://www.kraloveskoly.cz/gymskalica/Objednávanie je už spustené a bude možné až do 12.10. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby.

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

          • 4. október - Svetový deň zvierat

          • Milí študenti,

            4. október je už tradične Svetovým dňom zvierat, a tak sme sa doň rozhodli zapojiť i my, gymnazisti. Vieme, že v skalickom útulku sú vždy vďační za akúkoľvek pomoc, preto budeme radi, ak sa túto stredu rozhodnete svojím dobrovoľným príspevkom uľahčiť a spestriť život opusteným a chorým zvieratkám.

            Počas 3. a 4. vyučovacej hodiny vaše triedy navštívia žiaci zo IV. A s kasičkou a my vám v mene štvornohých priateľov zo skalického útulku vopred ďakujeme za váš dar.

            Veríme, že i vďaka vám budú mať útulkáči krajší deň a oslávia svoj sviatok veselšie a dôstojnejšie.

            Vopred ďakujeme!