• Majstrovstvá okresu vo florbale ZŠ

          • Dňa 25.4.2023 sa uskutočnili majstrovstvá okresu vo florbale základných škôl, kde mala aj naša škola zastúpenie. Zúčastnených bolo deväť družstiev z celého okresu. Naši chlapci porazili všetky tímy v skupine a v semifinálovom zápase si hladko poradili s Holíčom. Vo finále svojou zodpovednou a umnou hrou porazili silné družstvo zo ZŠ Mallého Skalica 3-1 a tak obhájili prvenstvo z minulého roka. Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu našej školy a držíme im palce na majstrovstvách kraja, ktoré sa konajú 26.5. v Dunajskej Strede. Zloženie družstva: M. Suchovský, A. Drinka, N. Staňo, T. Staňo, M. Kollár, M. Ferianec, S. Ferik, M. Šajánek, J. Hyža, T. Danihel, K. Kabzáni a N. Waradzin.

          • II.A v akcii

          • V piatok 21.4. si študenti II.A pri príležitosti Dňa Zeme pripravili pre triedy príma až kvarta zaujímavé aktivity. Ich cieľom bolo zvýšiť povedomie o našej Zemi a poukázať na environmentálne problémy interaktívnym spôsobom. Počas prípravy rôznorodých stanovísk si druháci tiež rozšírili svoje vedomosti v oblastiach, ktoré sú im najbližšie. Na niektorých stanoviskách bol pre mladších študentov pripravený kvíz, v ktorom si mali možnosť otestovať svoje vedomosti a všeobecný prehľad. V podkroví si tri študentky pripravili aj niekoľko aktivít pre deti z materskej školy, ktoré v rámci Dňa Zeme naše gymnázium navštívili. Počas celého týždňa traja druháci vysielali relácie, aby dostali do povedomia čím viac tém. Dve dievčatá kreatívne aktualizovali nástenky. Týždeň zavŕšili nielen aktivitami pre druhých, ale aj porýľovaním školskej záhradky. Každý z triedy priložil ruku k tomuto peknému dielu. Príprava Dňa Zeme poskytla druhákom skúsenosti v oblasti organizácie a prehĺbila ich vzájomnú spoluprácu. Aktivity boli veľmi úspešné a prospešné.

          • Deň Zeme

          • Dňa 21. 4. na počesť Dňa Zeme sa žiaci tried sekunda a kvinta Gymnázia F. V. Sasinka zúčastnili terénneho vyučovania, kedy sa spolu vybrali na najvyšší bod Skalice - Veterník. Na tejto výprave si mohli žiaci vyskúšať skúmanie vody alebo vytvoriť zloženie pôdy a tak prepojiť teoretické vedomosti z biológie, geografie a chémie s praxou. Na konci ich cesty sa ešte stretli v škole a zasúťažili si so svojími novými vedomosťami. Myslím si, že každý jeden žiak si poznávanie v teréne náramne užil a čo najskôr si zopakujeme niečo podobné. Ďakujeme

          • Celoštátne kolo Olympiády ľudských práv

          • V dňoch 18. – 20. 4. 2023 sa v Omšení konalo Celoštátne kolo Olympiády ľudských práv.

            Našu školu reprezentoval študent oktávy Tobias Valúch.

            V prvej časti súťaže sa riešili modelové štúdie a obhajoby úvah.

            Nášmu študentovi sa vo veľmi vyrovnanej súťaži síce nepodarilo postúpiť do veľkého finále,

            ale Garant úvahy UNESCO Chair for Human Rights Education Comenius University Bratislava udelil 1. miesto Tobiasovi Valúchovi za úvahu na tému „Potrebuje Slovensko nový politický systém“.

            Pre súťažiacich bol pripravený aj bohatý program. Jedno popoludnie sa konal workshop na tému: „Súdy a demokracia: kde sú ľudské práva?“

            So študentami diskutovali:

            David G. Campbell, sudca federálneho súdu I. stupňa pre obvod Arizona, USA;

            profesor Cornell W. Clayton DPhil., riaditeľ, Inštitút Th. S. Foleyho pre verejnú politiku a verejnú službu Washington State University,

            a Shiv Srikanth, politický a ekonomický radca, Veľvyslanectvo USA v SR

            T. Valúchovi ďakujeme za reprezentáciu nášho gymnázia.

          • Olympiáda kritického myslenia

          • Dňa 28. 3. 2023 sa konalo krajské kolo Olympiády kritického myslenia /online/. Náš žiak Tobias Valúch z oktávy sa umiestnil na 1. mieste a postúpil do celoslovenského kola.

            Srdečne blahoželáme!

          • Okresné kolo v bedmintone SŠ

          • Dňa 17.4. sa uskutočnilo okresné kolo v bedmintone stredných škôl. Našu školu reprezentovali D. Dvorský, P. Janota a D. Ptáček. V konkurencii ďalších troch stredných škôl potvrdili úlohu favorita a s tromi víťazstvami obsadili prvé miesto. Týmto postúpili na Župnú olympiádu, ktorá sa bude konať 27.4.- 28.4. v Trnave. Študentom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a držíme im palce na Župnej olympiáde.

        • Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • V marci prebehlo na Základnej škole v Holíči okresné kolo matematickej súťaže PYTAGORIÁDA, ktorej sa zúčastnili naši študenti. Môžeme sa tešiť z ich úspechov:

            V kategórii P6 (príma)

            1. miesto Filip Chytil

            2. miesto Alex Matuškovič

            Úspešní riešitelia: Kolja Kabzáni, Noel Waradzin, Tomáš Danihel, Samuel Bruno Filín a Nikola Samsonová

            V kategórii P7 (sekunda)

            Úspešní riešitelia: Vladimír Halás. Viktória Čelústková, Svetlana Špírková

            V kategórii P8 (tercia)3. miesto Xuan Zhen Ye

            Úspešná riešiteľka: Katarína Tlachačová

            Študentom gratulujeme a prajeme veľa ďalších matematických úspechov!

          • Deň narcisov 2023

          • Deň narcisov je verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine, ktorá sa koná na Slovensku od roku 1997 vždy  začiatkom jari. Tento rok je týmto dňom 20. apríl. Zbierku vykonávajú dobrovoľníci, ktorých ľahko spoznáte podľa špeciálneho trička. Ako symbol bol zvolený žltý kvet narcisu, ktorý si prispievatelia môžu pripnúť na viditeľné miesto na oblečení. Cieľom Dňa narcisov je poukázať na problematiku boja proti rakovine a finančne prispieť na boj proti tejto zákernej chorobe. Z peňazí vyzbieraných počas Dňa narcisov sú financované projekty a programy, cez ktoré Liga proti rakovine pomáha konkrétnym pacientom, ale i nemocniciam a rovnako podporuje výskum rakoviny.

            I tento rok túto dôležitú akciu podporí aj naša škola. Tento štvrtok, 20. apríla, sa v priestoroch gymnázia budú pohybovať dvaja študenti s kasičkou, do ktorej môžete prispieť ľubovoľnou sumou a vyjadriť tak spolupatričnosť s chorými na rakovinu. Vopred ďakujeme za Vaše príspevky.

          • Okresné kolo - Hurbanov pamätník

          • Dňa 4. apríla 2023 sa uskutočnilo okresné kolo Hurbanovho pamätníka vo Františkánskom kláštore v Skalici, v ktorom aj naši recitátori dokázali svoje interpretačné kvality. Na 1. mieste v poézii sa umiestnila Karolína Bahýlová (2.B) a na 2. mieste v próze Martin Kočárik (KI).Srdečne blahoželáme a Karolíne držíme palce v krajskom kole!

          • Ekonomická olympiáda - krajské kolo

          • Krajské kolo Ekonomickej olympiády 30.1. sa v Trnave na Univerzite Cyrila a Metoda konalo krajské kolo Ekonomickej olympiády. Našu školu reprezentovali štyria študenti – M. Hricová, T. Fitala, M. Švrček a T. Pollák. Po dlhých dvoch mesiacoch vyhodnocovania krajských kôl sme sa dočkali výsledkov, ktoré nás potešili – Tomáš Fitala z III.A obsadil výborné tretie miesto a postúpil do celoslovenského finále, ktoré sa bude konať 4.5. v Bratislave. Želáme mu veľa šťastia a zároveň všetkým našim študentom ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

          • Prednáška Počítačová kriminalita a kyberšikana

          • Počas prvých dvoch vyučovacích hodín triedy príma až kvarta mali prednášku na tému Počítačová kriminalita a kyberšikana. Problematiku ozrejmil žiakom náčelník Mestskej polície Skalica, p. F. Mach, za čo mu v mene žiakov a vyučujúcich ďakujeme.

          • Krajské kolo SOČ

          • V piatok 31. 3. 2023 zorganizovala naša škola Krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti, na ktorej nás úspešne reprezentovali aj naši 9 študenti. Úlohou súťažiacich bolo vypracovať samostatnú prácu a obhájiť ju pred komisiou. Snaha našich študentov sa odrazila aj v dosiahnutých výsledkoch a získali sme tak 5 ocenení pre našu školu v nasledovných kategóriách:

            01 Problematika voľného času

             2. miesto Dominik Ptáček z III.A (konzultant. Mgr. Iva Hnátová)

             

            03 Chémia a potravinárstvo

            3.miesto Tatiana Chaloupková z oktávy (konzultant Mgr. Iva Hnátová)

             

            05 Životné prostredie, geografia, geológia

            2. miesto Martin Kočárik z kvinty (konzultant Mgr. Lucia Macháčková)

             

            13 História, filozofia, právne vedy

            2. miesto Tobias Valúch z oktávy (konzultant Mgr. Eva Lašáková)

             

            16 Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba

            1. miesto Aneta Vávrová z III.A  (konzultant Mgr. Eva Lašáková)

            Všetkým študentom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a oceneným blahoželáme. Práce na 1. a 2. mieste postupujú do celoštátneho kola do Modry, ktoré bude 26. - 28.apríla 2023.