• Medzinárodná cena vojvodu z Edinburgu

          • 22. jún bol na našej škole venovaný DofE (Medzinárodná cena vojvodu z Edinburgu). Najskôr naši tohtoroční Dofáci odprezentovali svoje expedície a ich výstupy. Počas 3. a 4. vyučovacej hodiny niektorí z nich pre kvartu, prvácke a druhácke ročniky objasnili, čo je to DofE a ako funguje. Ako príklady uviedli svoje ciele, na ktorých v oblastiach šport-talent-dobrovoľníctvo systematicky pracovali. Tiež vyzvali prítomných študentov, aby sa do tohto sebarozvojového programu zapojili. Záujemci sa môžu ozvať ktorejkoľvek vedúcej (PaedDr. Formánková, Mgr. Kolštromová, Mgr. Kojšová) do 29.júna. Záväzne sa bude prihlasovať do 15.septembra 2023 a počet miest je obmedzený.

            M. Kojšová

          • Športový deň

          • Dňa 23. júna sa na mestskom skalickom beach volejbalovom ihrisku konal športový deň pre všetkých športuchtivých gymnazistov. Zúčastnili sa ho žiaci tercie – 3. ročníkov, súťažilo sa vo volejbale mix a  sprievodnými akciami boli zápasy v soft tenise, nohejbale a street workoute. Diváci videli veľmi napínavé a dramatické súboje, v semifinále volejbalu sa napokon stretli kvarta vs. III.A a skončili s výsledkom 13:15 a kvinta vs. II.A s výsledkom 15:6. Vydarená športová akcia, ktorá sa už stala tradičným podujatím na konci školského roka, sa napokon skončila nasledovne:

            1. miesto KVINTA
            2. miesto III.A
            3. miesto KVARTA
            4. miesto II.A

            Všetkým zúčastneným športovcom ďakujeme za hojnú účasť, divákom za aktívnu podporu a povzbudzovanie, Mgr. D. Ferikovi, Mgr. D. Baumannovej, PaedDr. Z. Formánkovej a Mgr. M. Žilínkovi za prípravu, rozhodovanie a príjemný priebeh športového dňa.

          • Neuveriteľný vesmír

          • Dňa 22. júna sa žiaci prímy, sekundy, tercie a kvarty zúčastnili vzdelávacieho programu Neuveriteľný vesmír a to zábavnou formou v Mobilnom planetáriu, ktoré zavítalo priamo do našej telocvične.

          • Výlet do Vyšehradu v Maďarsku

          • Dňa 15. 6. sa študenti kvinty, I.A a sekundy spolu s pani profesorkami Švecovou, Macháčkovou, Cemperovou a Lašákovou, zúčastnili na exkurzii do Vyšehradu v Maďarsku. Mali možnosť vidieť samotnú zrúcaninu hradu a Dunajom vytvorený meander. V stálej expozícii si mohli všimnúť výjavy zo života šľachty, či zobrazené stretnutie pôvodnej Vyšehradskej skupiny.

          • Kurz ochrany života a zdravia

          • V dňoch 13.-16.6. 2023 sa študenti 3.A, 3.B a septimy zúčastnili Ekologického kurzu v Tatranskej Lomnici. Prvý deň vyšli aj napriek nepriaznivému počasiu na Hrebienok, odkiaľ mali nádherný pohľad na majestátne a slnkom osvietené Tatry. Cestou späť sa im naskytli krásne pohľady na Studenovodské vodopády a okolitú prírodu. Ďalší deň absolvovali turistiku zo Štrbského plesa na Popradské. Po ceste navštívili aj Symbolický cintorín venovaný obetiam Vysokých Tatier. Vypočuli si prednášku o ochrane zdravia a prírody a následne vyplnili krátky testík, v ktorom boli všetci úspešní. Všetci si pobyt v Tatrách veľmi užili a odniesli si kopu nových zážitkov.

          • Majstrovstvá Slovenska vo florbale

          • V termíne 6.6.-7.6.2023 sa v Trenčíne uskutočnili majstrovstvá Slovenska vo florbale starších žiakov ZŠ. Finálové zápasy otvorili významné športové osobnosti - biatlonistka Anastasia Kuzminová a hokejista Milan Bartovič. Želiezko v ohni mala aj naša škola. V porovnaní síl s víťazmi ostatných krajov ukončili tohtoročnú púť na peknom siedmom mieste. Za pekný výsledok, predvedenú hru a reprezentáciu školy našim študentom srdečne blahoželáme !

            Zloženie družstva:

            M. Suchovský, A. Drinka, M. Kollár, N. Staňo, T. Staňo, M. Ferianec, S. Ferik, K. Radó, M. Šajánek, V. Halás, J. Hyža, N. Waradzin.

          • Župný race

          • V utorok 13. júna sa v Smolenickom areáli Jahodník uskutočnil ŽUPNÝ RACE študentov stredných škôl Trnavského kraja. Preteky plné prekážok s 5-kilometrovým behom preverili silu, rýchlosť, obratnosť a pevnú vôľu športovcov. Naše gymnázium reprezentovali Šimon Valovič, Tomáš Hyža, Martin Suchovský a Matej Kudláč

          • Skalická mestská reč

          • Skalická mestská reč je jeden z najstarších a najzachovalejších jazykov na Slovensku, siahajúci koreňmi až pred dobu Veľkomoravskej ríše.

            Túto informáciu počuli aj žiaci triedy príma na besede v rámci predmetu regionálnej výchovy v stredu 14. 6. 2023.

            Na  besedu prišiel pán RNDr. Anton Dinka a žiaci sa dozvedeli nové zaujímavé informácie o histórii Skalice a významných osobnostiach Skalice. 

          • Olympiáda o krajskej samospráve

          • Fakulta sociálnych vied Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave organizovala 1. ročník Olympiády o krajskej samospráve, ktorej sa zúčastnilo družstvo našich septimánov v zložení P. Mareš, M. Marchfeld a O. Mrázek. Dňa 17. 5. sa v rámci kraja uskutočnili okresné kolá, ktoré naši študenti vyhrali. Postúpili do krajského kola, ktoré sa konalo 6. mája na Fakulte sociálnych vied v Trnave. Vo finále O. Mrázka nahradil J. Šantavý z III.A. Chlapcom sa veľmi darilo, obsadili druhé miesto a získali hodnotné ceny. Blahoželáme im za pekný výsledok a ďakujeme za reprezentáciu nášho gymnázia.

          • Olympiáda kritického myslenia

          • V dňoch 8.-9. 6. 2023 sa odohralo finalé Olympiády kritického myslenia. Spomedzi 5800 účastníkov olympiády postúpilo do finále 20 najlepších vrátane nášho študenta Tobiasa Valúcha z oktávy. Po štvrtkovom náročnom boji Tobias na pôde Univerzity Komenského postúpil z 2. miesta aj do finálového kola. Tam pod dohľadom 5-člennej odbornej poroty, v ktorej nechýbala novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová či riaditeľ Slovenskej debatnej asociácie Ondrej Schutz skončil na 3. mieste. Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu nášho gymnázia.

          • Rozprávkový muzikál

          • Dňa 7. júna 2023 sa trieda príma a dve žiačky tercie zúčastnili divadelného predstavenia Šľahačková princezná, ktoré sa konalo v Divadle Nová scéna v Bratislave. Na divadelnom predstavení sa podieľali známe osobnosti ako Pavol Hammel, Kamil Peteraj a Ján Ďurovčík.

            Rozprávkový muzikál sa nám veľmi páčil, bol perfektne spracovaný a herci podali výborné výkony. Najviac sa nám páčila postava Vrabca Vševeda, ktorú stvárnil herec Lukáš Pišta. Páčil sa nám najmä preto, lebo bol vtipný, milý a priateľský.

            Muzikál v nás zanechal neuveriteľný estetický zážitok a my touto cestou ďakujeme všetkým hercom za nesmierne krásne predstavenie a už sa tešíme na ďalšie.

                                 Agáta Butašová a Klementína Chválová, žiačky prímy

          • Prednáška s gynekologičkou

          • Dňa 7. júna 2023 sa uskutočnila v III.A prednáška o antikoncepcii s MUDr. Chvostačovou v spolupráci s firmou Gedeon Richter Slovakia s.r.o. Obsahom prednášky boli témy: Menštruačný cyklus, Hormóny v ľudskom tele, Mládež, sex a antikoncepcia.

        • Krajské kolo Fyzikálnej olympiády
          • Krajské kolo Fyzikálnej olympiády

          • Dňa 15. mája 2023 sa konalo krajské kolo Fyzikálnej olympiády, v ktorom nás reprezentovala žiačka I.A Monika Bábíčková a získala krásne 5. miesto. Blahoželáme a prajeme jej veľa úspechov v ďalšom školskom roku.