• Župná olympiáda

          • V dňoch 28.-29.4.2022 sa konala Župná olympiáda SŠ v Trnave. Z našej školy postúpili družstvá chlapcov i dievčat vo volejbale. Dievčatá bojovali v zložení A. Lániková, E. Batková, M. Bajcarová, K. Míšaná, T. Kračmerová, K. Komínková, T. Horáková a obsadili pekné 3. miesto. Družstvo chlapcov v zložení D. Ptáček, Š. Kos, M. Horváth, P. Horvát, P. Schwach, J. Budinský, P. Tkačenko, F. Kajánek obsadili konečné 5. miesto.

             

            Olympiády sa zúčastnili aj naše atlétky, ktoré dosiahli mimoriadne úspechy:

            Diana Macháčková - 1. miesto v behu na 110m prekážky

            Lucia Mišová           - 1. miesto v skoku do výšky

            Nikola Zaňátová      - 1. miesto vo vrhu guľou a hode diskom

            Tereza Poláková     - 1. miesto v behu na 200m, 2. miesto v behu na 100m

            Chiara Blahová        - 3. miesto v behu na 200m

            Zlatú bodku za víťaznými umiestneniami urobila štafeta v behu 4x100m v zložení Macháčková, Mišová, Blahová, Poláková.

             

            Za veľmi pekné umiestnenia ďakujeme a blahoželáme.

             

          • Majstrovstvá okresu vo florbale žiakov ZŠ

          • Dňa 25.4.2022 sa uskutočnili majstrovstvá okresu vo florbale žiakov ZŠ. Bolo prihlásených osem družstiev, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Naši chlapci odohrali výborné zápasy a svojou bojovnou hrou dokázali vyhrať skupinu. Výbornú hru predviedli aj vo finále proti družstvu ZŠ Mallého, ktoré porazili 1:0. Zaslúžene sa stali víťazmi okresného kola a postúpili na majstrovstvá kraja, ktoré sa budú konať 13.5.2022 v Piešťanoch.

            Zloženie družstva: T. Staňo, N. Staňo, A. Drinka, M. Kollár, M. Suchovský, Pavol Pavelka, Peter Pavelka, S. Ferik, K. Radó.

            Naším mladým florbalistom ďakujeme za reprezentáciu a držíme im palce.

          • Okresné kolá športových súťaží žiakov SŠ

          • Po uvoľnení pandemických opatrení sa rozbehli školské športové súťaže, ktoré boli po dvoch rokoch žiadané. Naša škola sa zapojila do viacerých súťaží a tak si mohli naši študenti zmerať sily so študentami iných škôl.

            bedmintone naše družstvo tvorili  D. Dvorský a O. Voleček. Obsadili 2. miesto, keď vo finálovom zápase ťahali za kratší koniec a prehrali 2:1 na zápasy.

            Vo florbale sme mali zastúpenie u chlapcov a premiérovo i u dievčat. Tie obsadili 3. miesto a chlapcom unikol postup na majstrovstvá kraja o jeden inkasovaný gól. Obsadili konečné 2. miesto.

            Družstvo dievčat: V. Vlková, A. Lániková, A. Šimková, N. Zlochová, K. Hošková, S. Ožvoldíková, T. Poláková.

            Družstvo chlapcov: F. Matuškovič, L. Kuba, M. Staňka, D. Švrček, D. Zelenka, M. Horváth, P. Dolinský, S. Rozboril, M. Vríčan, M. Búlik, F. Vyskoč.

            Vo volejbale  sme o postup hrali proti jedinému súperovi, a to Spojenej škole Holíč. Chlapci sa snažili, ale na súpera to nestačilo a prehrali 2:1 na sety. Dievčatá nedali súperkám šancu, zápas jednoznačne vyhrali a postúpili na Župnú olympiádu.

            Družstvo dievčat: K. Komínková, T. Horáková, T. Kračmerová, A. Lániková, E. Batková, D. Mráková, K. Mráková, K. Sabayová, M. Bajcarová, K. Míšaná.

            Družstvo chlapcov: D. Ptáček, Š. Kos, M. Horváth, P. Horvát, P. Schwach, A. Faško, P. Tkačenko, F. Kajánek.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • DEŇ NARCISOV

          • Deň 28. apríl 2022 sa po dvojročnej pauze spôsobenej koronou opäť niesol v znamení podpory Ligy proti rakovine. Tá usporiadala tradičnú zbierku, symbolom ktorej je narcis. Tento rok sa do nej zapojili i naši septimáni, ktorí od ráno do neskorých popoludňajších hodín po celom meste i okolitých obciach obetavo vyberali príspevky verejnosti venované obetiam i výskumu tejto zákernej choroby.

          • Exkurzia Osvienčim - Krakow - Wieliczka

          • V dňoch 12. - 13. apríla 2022 sa študenti nášho gymnázia zúčastnili exkurzie Osvienčim - Krakow - Wieliczka. Prvý deň navštívili koncentračné tábory Osvienčim a Brezinku, kde ich sprevádzali skúsené sprievodkyne, druhý deň v dopoludnajších hodinách mali prehliadku historického centra mesta Krakow a potom navštívili solnú baňu Wieliczka.

          • Baterky spojili škôlku a gymnázium

          • Naši kvartáni Adriana Grebáčová, Tomáš Hyža a Martin Kočárik si v rámci projektu Elektroodpad Dopad 5 pripravili vzdelávaciu aktivitu Buď eko-hrdina pre skalických predškolákov v MŠ Hviezdoslavova. Objasnili im, že elektrozariadenia sú nebezpečným odpadom a hravou formou si aj zasúťažili. Okrem témy elektroodpad im pripomenuli, že papier je dobré používať z oboch strán alebo aj to, že namiesto plastových vecí môžeme používať iné ekologickejšie varianty.

            Kvartánov nebojácni a zhovorčiví škôlkari milo prekvapili a potešili. Táto skúsenosť im okrem neplánovaného rozprávania na kameru (čo aj tak zvládli perfektne :) ) dala do života aj iné poznatky a zručnosti.

            Aďka vraví: "Naučila som sa, aké to je pracovať s deťmi, keďže ja som takúto príležitosť ešte nemala. Bola som milo prekvapená, koľko toho už v tom veku vedia a že tomu naozaj v škôlke venujú čas. Taktiež ma prekvapilo, že ani jedno dieťa nám nepovedalo, že to nemá zmysel. Možno to bolo iba kvôli ich veku, ale myslím, že krásne rozumejú tomu, prečo je dôležité separovať. Uvedomila som si, že je naozaj dôležité vštepovať informácie o správnej separácii odpadu už u najmenších. Budúcnosť Zeme bude raz aj v ich rukách."

            A Tomáš sa pridáva: " Zistil som, že deti v škôlke sú chytrejšie, než som si myslel a už sa kľudne môžu učiť o takejto problematike."

            Malú ukážku si môžete pozrieť aj vo videu, za ktoré vďačíme p. Tokošovi zo Skalickej mestskej televíze.

          • Fotografická súťaž

          • Srdečne blahoželáme nášmu študentovi Adrianovi Pelčákovi z kvinty, ktorý sa zúčastnil fotografickej súťaže TAKTO TO VIDÍM JA - ,,v uliciach´´, za prvé miesto s fotografiou Ruch (Bratislava).

        • Celoštátne kolo Olympiády ľudských práv
          • Celoštátne kolo Olympiády ľudských práv

          • Dňa 7. apríla 2022 sa konalo online Celoštátne kolo Olympiády ľudských práv. Celoštátneho kola sa napokon zúčastnilo 63 študentiek a študentov z celého Slovenska. Súťažiaci boli žrebovaním rozdelení do štyroch postupových skupín. Z každej skupiny postupujú traja súťažiaci do veľkého finále. Naše gymnázium v postupovej skupine č. 2 reprezentoval študent septimy Tobias Valúch, ktorý sa umiestnil na 6. mieste. Tobiasovi blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Krajské kolo Olympiády kritického myslenia
          • Krajské kolo Olympiády kritického myslenia

          • Dňa 23. marca 2022 sa konalo krajské kolo Olympiády kritického myslenia a víťazom v kategórii 2 sa stal študent septimy Tobias Valúch. Srdečne gratulujeme a prajeme veľa úspechov vo finále.

        • Krajské kolo SOČ
          • Krajské kolo SOČ

          • Dňa 1. apríla 2022 sa uskutočnila krajská prehliadka SOČ v odbore umenie a kultúra. Naša študentka Pavlína Barbaričová zo IV.A so svojou prácou ziskala 2. miesto a zaistila si tak postup do celoslovenského kola.

            Srdečne blahoželáme.

          • Dejepisná súťaž študentov gymnázií SR a ČR

          • V stredu 6. apríla 2022 sa v Trnave uskutočnilo KK Dejepisnej súťaže študentov gymnázií SR a ČR, ktorej sa už niekoľkýkrát zúčastnili aj študenti našej školy. Aktuálne  je do súťaže zapojených 333 slovenských a českých škôl. Tohtoročnou témou bola Druhá svetová vojna v Európe 1939 – 1945. Našu školu v KK reprezentovali študenti III. B Monika Hricová a Jakub Romančík a študent III.A Marek Klena. Náš tím obsadil veľmi pekné 5. miesto.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy

          • Úspechy našej školy v biologických súťažiach

          • Jednou zo súťaží, ktorá prebehla v tomto období bola Biologická olympiáda. V krajskom kole dňa 23. marca našu školu reprezentovala Adriana Sojáková, žiačka 4.B triedy, ktorú pripravovala pani profesorka Mgr. Mária Vajayová. V projektovej časti svojou prácou o Živote včiel a ich význame pre človeka získala 1. miesto, a tým si otvorila cestu do celoslovenského kola, kde bude reprezentovať nielen našu školu, ale aj celý Trnavský kraj. Tu jej práca nekončila a dňa 1. apríla sa zúčastnila krajského kola SOČ v odbore pôdohospodárstvo. So svojou prácou opäť získala umiestnenie, a to krásne 3. miesto.

            Už budúci týždeň Adrianu čaká celoslovenské kolo, v ktorom jej všetci budeme držať palce.

        • Okresné kolo Pytagoriády
          • Okresné kolo Pytagoriády

          • V stredu 30.3.2022 sa online formou uskutočnilo okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. Našu školu reprezentovali viacerí študenti a niektorí z nich sa aj stali úspešnými riešiteľmi. V jednotlivých kategóriách boli úspešnými riešiteľmi títo študenti:

            Kategória P6: Svetlana Špírková (2. miesto v okrese) a Vladimír Halás (delené 3.-4. miesto v okrese)

            Kategória P7: Katarína Tlachačová (1. miesto v okrese)

            Kategória P8: Martin Suchovský (1. miesto v okrese)

            Martin Suchovský vyriešil správne všetky zadané úlohy a tým si vyslúžil aj pozvánku do celoštátneho kola Pytagoriády.

            Všetkým zúčastneným študentom a najmä úspešným riešiteľom ďakujeme za reprezentáciu školy a Martinovi želáme veľa úspechov v celoštátnom kole.

          • Okresná súťaž Hurbanovho pamätníka

          • Dňa 5. apríla 2022 sa uskutočnila okresná súťaž Hurbanovho pamätníka vo Františkánskom kláštore v Skalici. Súťaže sa zúčastnili štyria naši študenti a výborným umeleckým prednesom poézie a prózy získali nasledovné umiestnenia: 

            III. kategória - poézia

            3. miesto: Sára Chocholáčková (KV) 

            III. kategória - próza

            2. miesto: Martin Kočárik (KV) 

            IV. kategória - poézia

            1. miesto: Karolína Bahýlová (I.B) 

            IV. kategória - próza

            3. miesto: Matej Kudláč (KI) 

            Víťazná Karolína postupuje priamo na krajskú súťaž HP a Martinovi z 2. miesta porota udelila návrh na postup zúčastniť sa krajského kola tejto súťaže. 

            Srdečne blahoželáme všetkým recitátorom a ďakujeme za reprezentáciu našej školy!  

          • Dnešný nákup = zajtrajší odpad (Rovesnícke vzdelávanie na skalickom gymnáziu)

          • Viete, akú životnú púť prejdú naše mobily či iná elektronika, kým si ich kúpime? A viete, kde končia, keď ich nevytriedime správne? Naši študenti už áno.

            V čase, keď maturanti v polovici marca písali maturitný test zo slovenského jazyka, naše druháčky Tamara Mrvová a Sára Ovečková vzdelávali svojich rovesníkov. Pomocou prezentácie, aktivity i kvízu priblížili študentom problematiku elektroodpadu. Študentky spolužiakom objasnili, že život elektroniky začína už ťažbou nerastných surovín, ktoré sú neobnoviteľné. Preto je dôležité vytriediť elektrozariadenia správne. Len tak môžu byť ekologicky recyklované, a tak získané vzácne kovy vrátené späť do obehu. Odovzdanie na správnu recykláciu tiež minimalizuje hromadenie odpadu na skládkach.

            Masívna produkcia elektrospotrebičov, znížená cena predaja, pocit prestíže a náš súčasný spôsob života neustále zvyšujú dopyt po novom tovare, na čo dopláca naše spoločné a jedinečné životné prostredie.

            Kým sú jednotlivé časti našich zariadení skompletizované, precestujú tisícky kilometrov. Spoločnosti, ktoré z predaja elektrozariadení majú najväčšie zisky, častokrát nedoceňujú ľudskú pracovnú silu a zatvárajú oči nad problémami, ktoré sa týkajú nedôstojných pracovných podmienok nielen pri výrobe, ale i pri ťažbe. Ťažba nerastných surovín potrebných na výrobu elektroniky sa uskutočňuje v náročných, často život ohrozujúcich podmienkach a za veľmi nízke mzdy. Keď si uvedomíme fakt, že naša elektronika neexistuje len vtedy, keď ju bezprostredne používame, zistíme, že téma je oveľa komplexnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá. Zamýšľaním sa zistíme aj to, čo by sme radšej vedieť nechceli. Je to však realita a treba o nej hovoriť.

            Čo v prezentácii dievčat zarezonovalo, bola myšlienka maximalizácie využitia produktu. Údajne až 90% našich mobilov je v čase likvidácie ešte funkčných a väčšina spotrebiteľov mobily používa v priemere 21 mesiacov, čo je menej ako záručná doba. Mobil planéte škodí alebo pomáha. Rozhodujem ja, majiteľ.

            Rovesnícke vzdelávanie je rečou účastníkov „zaujímavá forma výučby, pozitívne obohatenie nášho vzdelávania v škole“.  Z pohľadu prezentujúcich dievčat je to aj „vychádzanie z komfortnej zóny“, ktoré im umožnilo rozvíjať si mäkké zručnosti ako komunikatívnosť, kreativitu či vystupovanie na verejnosti. Jednoznačne hodnotia túto skúsenosť pozitívne a tvrdia, že „námaha stála za to“.

            V polovici decembra sme v rámci projektu uskutočnili vzdelávanie v ďalších ôsmich triedach online formou. Okrem druháčok vtedy vzdelávali aj Adriana Grebáčová a Tomáš Hyža z kvarty. Prezenčné rovesnícke vzdelávanie bolo však pre študentov vyhovujúcejšie, pretože bolo nimi vnímané ako viac „kontaktné a bolo cítiť ľudí“.

            Vzdelávanie rovesníkov sme uskutočnili ako súčasť projektu Elektroodpad Dopad 5, ktorý už piaty rok realizuje mimovládna nezisková organizácia Živica v spolupráci so SEWA a.s. Cieľom je začleniť tému elektroodpadu do výučby a posilniť myšlienku zodpovednej spotreby.  V rámci projektu na škole organizujeme aj zber použitých a nepotrebných bateriek, mobilov a elektrozariadení. Prvý odvoz vyzbieraného elektroodpadu (približne 350kg) nám v marci zabezpečila spoločnosť SEWA a.s., ktorá sa postará o jeho ekologickú likvidáciu.

            Viac o našich aktivitách v rámci projektu sa dozviete na našej školskej webstránke v časti Elektroodpad Dopad 5.

            Krátky kvíz. Uhádli by ste?

            a) Koľko % vzácnych kovov obsahuje smartfón?

            b) Koľko gramov zlata sa dá získať z 1t vytriedených smartfónov?

            c) Koľko gramov zlata sa dá získať z 1t rudy?

             

            Odpovede: a) 45%, b) 350g, c) 5g

            M. Kojšová

          • Deň učiteľov

          • Učiteľ je spása naša,

            vždy pri nás aj ťarchu znáša.

            Učiteľ ťa pochváli,

            pri neúspechu sa mrzuto zatvári.

            Učiteľ je niekto,

            kto nás má vždy viesť,

            skláňať sa nad lavicou,

            aj ťaháky zniesť.

            Učiteľ nás vždy chápe,

            pomôže vždy a rád,

            radí žiakom múdre veci

            ako kamarát.

            Dnes skláňame poctu učiteľom,

            lebo naše vzdelanie je ich cieľom!

          • Obvodné kolo Hurbanovho pamätníka

          • V stredu 9. marca sa uskutočnilo obvodné kolo Hurbanovho pamätníka, v ktorom našu školu zastupovali štyria žiaci, a to Tea Reháková a Aneta Stančiaková z prímy a Sára Chocholáčková a Martin Kočárik z kvarty. Všetci štyria si napokon odniesli diplomy, pričom víťazi vo svojich kategóriách - Sára a Martin navyše postupujú do aprílového okresného kola.

          • Deň otvorených dverí

          • Chceš vedieť, prečo sa oplatí študovať na našej škole? Prečo je dôležité byť súčasťou rodiny #gfvsskalica?

            Študenti našej školy v spolupráci s TV Gym si pre Vás pripravili virtuálne DOD video, v ktorom nájdete odpovede na Vaše otázky.

        • Školské kolo Hurbanovho pamätníka
          • Školské kolo Hurbanovho pamätníka

          • Dňa 21. februára 2022 sa uskutočnil už 68.ročník celoštátnej postupovej súťaže Hurbanov pamätník. V školskom kole súťažilo 17 študentov v umeleckom prednese poézie a prózy. Víťazi v jednotlivých kategóriách nás budú reprezentovať v obvodnom a okresnom kole súťaže.

            Kat. II. : 1. Aneta Stančiaková PR (poe), Tea Reháková PR (pro). Kat. III. : 1. Sára Chocholáčková KV (poe), Martin Kočárik KV (pro). Kat. IV.: 1.Karolína Bahýlová 1.B (poe), Matej Kudláč KI (pro)

            Všetkým víťazom blahoželáme a držíme palce v ďalších kolách!

        • Výsledky krajského kola Olympiády v anglickom a nemeckom jazyku
          • Výsledky krajského kola Olympiády v anglickom a nemeckom jazyku

          • Dňa 8. februára 2022 sa konalo online krajské kolo OAJ, v ktorom nás reprezentovali 3 žiaci. A to v kat. 1C Dominika Cablková (sekunda), v kat. 2A Aneta Gučková (I.A) a v kat. 2B Adrian Oliva (lll.A). Anete a Adrianovi nechýbalo veľa do víťazstva, keďže skončili na krásnom druhom a treťom mieste.

            V stredu 16. februára 2022 sa konalo taktiež online krajské kolo ONEJ. V kat. 1B nás reprezentoval Matiáš Šimonovič, ktorý skončil na krásnom druhom mieste.

            Ďakujeme za reprezentáciu na krajskom kole.